Jij de Baas, Entreprenasium en Jong Ondernemen                                                                    

Wat is het Enteprenasium?

 

 


Filmpje Ondernemend leren

Onlangs is Bente van Bilsen (G2T) geïnterviewd voor een item van De Dag Vandaag. Bente vertelt over het Entreprenasium en haar onderneming 'Ik ben je maatje' <filmpje>
 

 

Jij de Baas

In de eerste helft van het brugklasjaar gaan alle brugklassen vmbo-tl, havo en vwo het project “Jij de Baas” uitvoeren. Dit project wordt gebruikt als entree voor het Entreprenasium. Tijdens “Jij de Baas” maakt de leerling kennis met ondernemerschap door voor een goed doel een origineel idee uit te gaan voeren. De opbrengst wordt aan het einde van het project overhandigd aan de gekozen doelen op een grote slotmanifestatie. In de keuze voor het goede doel en in de uitvoering is de leerling zelf de baas.

 

Entreprenasium

Vindt een leerling het leuk om tijdens “Jij de Baas” zelfstandig aan het werk te zijn? Heeft hij/zij ideeën om een eigen onderneming te starten? Dan kan die leerling zich in de tweede helft van het brugklasjaar aanmelden voor het Entreprenasium. Dan worden er ideeën voor een onderneming ontwikkeld en omgezet in een goed ondernemingsplan. Ook leren de Entreprenasiumleerlingen hoe je je eigen lesplan kunt gaan maken. Samen met de anderen bereiden ze een (buitenland)excursie voor waarin de leerdoelen terugkomen. Vervolgens mogen de Entreprenasiumleerlingen, zolang zij goede resultaten behalen, gedurende de schoolloopbaan een zelf ontworpen leerroute koppelen aan een eigen onderneming. Samen met de Entreprenasiumcoaches kijken zij hoe ze zich steeds verder kunnen ontwikkelen zodat ze aan het einde van de school- carrière als volwaardig entrepreneur afscheid nemen!

 

Jong Ondernemen

In de bovenbouw havo/vwo kunnen leerlingen met ‘ondernemerstalent’ in de zogenoemde KWC keuze-uren kiezen voor het programma Jong Ondernemen. Dit is een praktische toepassing van de vakken economie, wiskunde en M&O. Een vol schooljaar lang werken leerlingen in een team aan een eigen bedrijf: de junior company. Ze schrijven een ondernemingsplan, kopen producten in en gaan deze zelf verkopen: fysiek op marktdagen van Jong Ondernemen of online in de eigen webshop.

Daarnaast houden ze goed in de gaten hoe het bedrijf er voor staat door de administratie op orde te houden. Kortom: leerlingen starten en runnen een eigen onderneming.VNW/22 april 2015