Het vmbo van het KWC


Vmbo is de afkorting van voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs. Op het KWC maak je een start met het uitzoeken van een vak, waarin je later succesvol wilt zijn. Dat vak of die vakrichting moet natuurlijk wel bij jou passen. Om je bij die keuzes te helpen krijg jij een zogenaamde ‘loopbaancoach’ toegewezen. Loopbaancoaches zijn docenten van het KWC die speciaal hebben doorgeleerd om jou bij loopbaankeuzes zo goed mogelijk te begeleiden.

Het antwoord op de vraag: ”Wat wil je later worden?” verandert nog wel eens. Wilde je bijvoorbeeld eerst eigenaar van een restaurant worden, dan zou het zo maar kunnen dat je later heel graag bij een peuterspeelzaal wilt werken.

Het is wel zo dat de meeste leerlingen al heel snel weten welke vakrichting niet bij hem of haar past. Er zijn jongens en meisjes die zeggen: ”Ik wil niets met techniek,” en er zijn leerlingen die zeggen: ”mij zien ze echt nooit in de zorg voor andere mensen.”

Op het KWC zijn we gespecialiseerd in het begeleiden en leren van leerlingen die later willen werken:

 • In de zorg en/of wellness
  Als bijvoorbeeld verpleegkundige of doktersassistente, maar je kunt ook denken aan onderwijsassistent op een school of aan schoonheidsspecialist. Klik hier voor zorg als je er meer over wilt lezen. Info 'Wellness' volgt nog.
 • In de handel
  Als bijvoorbeeld werken in een winkel of als eigenaar van een winkel. Er zijn oud-leerlingen die hebben een transportbedrijf en er zijn leerlingen die hebben een webwinkel. Klik hier als je er meer over wilt lezen.
 • In de horeca
  Wij hebben succesvolle koks afgeleverd en er zijn mensen die een eigen restaurant hebben.  Klik hier als je er meer over wilt lezen.
 • In de wereld van communicatie en presentatie
  Bij deze vakrichting moet je denken aan het ontwerpen van etalages, games e.d. 
  ​Klik hier als je er meer over wilt lezen.
 • In de sport
  Sportieve leerlingen vervolgen hun opleiding als sportinstructeur of gaan in de beveiliging, bij de politie of het leger werken. Klik hier als je er meer over wilt lezen.


Het Koningin Wilhelmina College biedt aan alle vmbo-leerlingen de afstudeerrichting “Vmbo Allround” dat is een zogenaamd intersectoraal afstudeerprogramma, waarmee je verder kunt in het middelbaar beroepsonderwijs. Met het vak Allround op je cijferlijst maak je een heel goede start in het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). In het mbo beslis je uiteindelijk op welk vak je afstudeert.

Het is belangrijk om te weten dat het KWC samenwerkt met het ROC Rivor uit Tiel. Een ROC is een school waar je na het KWC een echt beroep leert. Het KWC en Rivor proberen de aansluiting van de leerstof tussen de twee scholen zo goed mogelijk te maken. Als het KWC en Rivor klaar zijn met dit werk kan dit betekenen dat je meer stage kunt gaan lopen of zelfs dat je eerder klaar met school bent.